LAUSUNNOT

Muslimiyhteisöjen kannanotto sisäministeriön syrjivään pakolaispolitiikkaan ja islamofobian kasvavaan uhkaan 


Me allekirjoittaneet, Suomen muslimijärjestöt ja islamilaiset yhdyskunnat, ilmaisemme syvän huolemme sisäministeriön poliittisen johdon harjoittamasta pakolaispolitiikasta.

Sisäministeriön antama ohjeistus liittyen Suomen vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamiseen, jossa pakolaiset asetetaan eriarvoiseen asemaan uskontonsa perusteella, rikkoo Suomen perustuslakia, yhdenvertaisuuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun 6.3.2025 julkaiseman perustellun kannanoton mukaan sisäministeriö on antanut lainvastaisia ohjeita, joiden tarkoituksena on ollut syrjiä muslimimaista tulevia pakolaisia ja suosia kristittyjä pakolaisia heidän kustannuksellaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanoton perusteella katsomme, että kyseinen ohjeistus vaarantaa Suomen oikeusvaltioperiaatteen, yhdenvertaisuuden ja kansainvälisen maineen ihmisoikeuksia kunnioittavana valtiona. Tukeudumme EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, jonka mukaan välitön syrjintä voi toteutua jo pelkästään syrjivän politiikan ohjeistamisella, sekä Suomen perustuslain 6 §:een ja yhdenvertaisuuslain 8 §:een ja 10 §:een, jotka kieltävät syrjinnän uskonnon perusteella.

Tässä ei ole kyse pelkästään syrjivästä ohjeistuksesta – kyseessä on tietoinen, poliittisesti ohjattu yritys muuttaa Suomen pakolaispolitiikan perusperiaatteita tavalla, joka rikkoo yhdenvertaisuuslakia ja Suomen ihmisoikeusvelvoitteita.

Sisäministeriön harjoittama pakolaispolitiikka ei ole yksittäinen poikkeus, vaan osa laajempaa islamofobian ja muslimivastaisen syrjinnän lisääntymistä pääministeri Petteri Orpon hallituksen aikana. Viittaamme erityisesti vuoden 2023 rasismikohuun, jossa hallituksen edustajien islamofobiset ja muslimeita syrjivät sekä rodullistavat kirjoitukset nousivat esiin. Tuolloin hallitus ei myöskään sisällyttänyt rasismia koskevaan toimenpideohjelmaansa edes mainintaa islamofobiasta tai muslimeihin kohdistuvasta rasismista.

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) tuoreen tutkimuksen Being Muslim in the EU (2024) mukaan Suomi kuuluu EU-maiden kärkeen muslimien kokemassa syrjinnässä ja rasismissa. Muslimien syrjintä on lisääntynyt työmarkkinoilla, asumisessa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Tutkimus osoittaa myös, että Suomessa musliminaiset kokevat yli kaksi kertaa todennäköisemmin uskontoon perustuvaa syrjintää kuin muslimimiehet.

Kristittyjen pakolaisten suosiminen muslimipakolaisten tai minkä tahansa muun uskonnollisen ryhmän kustannuksella tarkoittaa, että henkilön katsotaan ansaitsevan turvapaikan Suomesta oletetun uskontonsa perusteella. Tämä on koulukirjaesimerkki kulttuuriessentialismista sekä kristittyjen ja muslimien rodullistamisesta. Kulttuuriessentialismi perustuu väärinkäsitykseen, jonka mukaan kulttuurit ovat homogeenisia, muuttumattomia ja tarkasti rajattuja. Tässä tapauksessa kristittyjen pakolaisten oletetaan edustavan vain yhtä "kulttuuria", joka nähdään sopivana suomalaiseen yhteiskuntaan. Näin ollen kyse on ollut pyrkimyksestä määritellä etukäteen, kuka on sopiva elämään Suomessa ja kuka ei.

Tämä linjaus on osa laajempaa kehitystä, jossa osa hallituksesta on edistänyt muslimeita syrjivää julkista keskustelua ja politiikkaa. Tämän seurauksena hallituksen toimet heijastuvat 2/2 10/03/2025 myös laajempiin yhteiskunnallisiin asenteisiin muslimien asemasta Suomessa. Hallituspuolueiden edustajat ovat toistuvasti esittäneet, että muslimitaustaiset maahanmuuttajat eivät olisi "sopivia" kotoutumaan Suomeen, perustellen tätä väitteellä islamin yhteensopimattomuudesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Yhdenkään pakolaisen uskonnollinen tausta ei kuitenkaan voi olla peruste turvapaikan epäämiselle, eikä se takaa onnistunutta kotoutumista. Kiintiöpakolaisia valitessa huomiota tulee kiinnittää turvapaikan tarpeeseen, ei pakenevien uskontoon.

Yhdymme Yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemykseen siitä, että sisäministeriön linjaus ei pohjautunut humanitaarisiin tarpeisiin tai kotoutumiskriteereihin, vaan yksinomaan uskonnolliseen syrjintään.

Vaadimme hallitukselta välittömiä toimia yhdenvertaisuuden palauttamiseksi.

Suomen islamilaiset yhdyskunnat ja muslimijärjestöt ovat toistuvasti tuoneet esille lausunnoissaan ja kannanotoissaan islamofobian torjumisen tarpeellisuuden ja vaatineet konkreettisia toimenpiteitä sen vähentämiseksi.

Tämän vuoksi vaadimme pääministeri Petteri Orpolta toimenpiteitä, jotka takaavat muslimien yhdenvertaisuuden ja vähentävät islamofobiaa.

Toivomme myös, että eduskunta harkitsee sisäministeri Mari Rantasen toiminnan käsittelemistä perustuslakivaliokunnassa ministerivastuuasiana.

Jos Suomen poliittinen johto antaa tällaisen kehityksen jatkua, avaamme oven laajemmalle uskonnolliselle ja etniselle syrjinnälle myös muilla yhteiskunnan alueilla. Tällainen kehitys ei kuulu maahamme, joka on sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.


Allekirjoittaneet 10.3.2025: 

Helsinki Islam Keskus

Suomen Muslimifoorumi ry

Resalat Islamilainen Yhdyskunta

Suomen Islamilainen Yhdyskunta

Andalus FC ry

Turun Islamilainen Yhdyskunta

Andalus Islamic Center (Andalus ry)

As-Salaam Islamic Center & Masjid As-Salaam

Nuorten Muslimien Foorumi ry

 

Voit ladata kannanoton pdf-tiedostona alla olevasta painikkeesta. 


Suomen Muslimifoorumi ry:n lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi yhdenvertaisuuslain muuttamisesta (varhaiskasvatuksen edistämisvelvollisuuden muuttaminen)

Oikeusministeriössä on valmisteltu hallituksen esitys, jossa ehdotetaan muutoksia yhdenvertaisuuslain säännöksiin koskien yhdenvertaisuuden edistämistä varhaiskasvatuksessa.
Laista ehdotetaan kumottavaksi säännökset toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimisvelvoitteista, sekä kunnan velvoitteesta laatia sen alueella toimiville perhepäivähoidon ja kunnallisen avoimen varhaiskasvatustoiminnan toimijoille yhteiset yhdenvertaisuussuunnitelmat. Muutoksen myötä yhdenvertaisuuslaki ei enää velvoittaisi varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja palveluntuottajia laatimaan varhaiskasvatuksen toiminnallisia toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. 

Suomen Muslimifoorumi ry arvioi esitysluonnosta Suomen muslimiväestön ja erityisesti heikommassa asemassa olevien väestönosien kannalta, joilla ei ole välttämättä kykyä ymmärtää yhdenvertaisuuslakia esimerkiksi luku- ja kirjoitustaidottomuuden tai kielitaidon puutteen vuoksi.

Suomen Muslimifoorumi ry on erittäin pettynyt hallituksen esitykseen luopua varhaiskasvatuksen toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimisvelvoitteesta.

Toimipaikkakohtaisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen tukee henkilökunnan ja vanhempien ymmärrystä yhdenvertaisuuden merkityksestä ja toimista sen edistämiseksi. Yhdenvertaisuussuunnitelma toimii parhaimmillaan varhaiskasvatuksessa työkaluna, jonka läpikäyminen edistää ymmärrystä yhdenvertaisuuslaista sekä sen implementoinnista käytännössä. Yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen tukee erityisesti heikommassa asemassa olevien perheiden ymmärrystä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, etenkin kun kaikilla ei ole kykyä ymmärtää yhdenvertaisuuslakia tai vaatia sen toteuttamista varhaiskasvatuksessa.

Suomen Muslimifoorumi ry painottaa, että keskeinen osa yhdenvertaisuuden toteutumista on siihen liittyvien velvoitteiden, kuten yhdenvertaisuussuunnitelman laatimisvelvoitteen tasapuolisuus eri tahoja koskettaen. Katsomme, että olisi yhdenvertaissuusperiaatteiden vastaista poistaa yhdeltä taholta suunnitelman laatimisvelvoite. Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa syrjimättömässä ympäristössä ja kasvatus ja koulutusjärjestelmän tulee varmistaa, että tämä oikeus toteutuu. Painotamme, että lainsäädännöllä on tärkeää varmistaa varhaiskasvatuksen tasavertainen asema suhteessa muuhun koulutusjärjestelmään. Lainsäädännön tulee turvata varhaiskasvatuksen toimintamahdollisuudet lasten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja syrjintään puuttumisessa.

Yhdenvertaisuussuunnitelmien laatiminen tukee varhaiskasvatuksen työntekijöiden ymmärrystä siitä miten yhdenvertaisuuslakia sovelletaan käytännössä. Tämä tukee lasten yhdenvertaisuuden toteutumista varhaiskasvatuksessa ja edistää myös varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta erilaisten asiakasryhmien kesken. Suomen Muslimifoorumi ry painottaa, että lainsäädännössä ja päätöksenteossa tulee tunnistaa erilaisen syrjinnän laajat vaikutukset varhaiskasvatusikäisten lasten hyvinvoinnin riskinä. Polarisaatio, yhteiskunnan koventunut ilmapiiri sekä lisääntynyt Islamofobia koskettaa jo lapsia. Tästä syystä on erityisen tärkeää pitää kiinni varhaiskasvatuksen velvoitteesta laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.

Suomen Muslimifoorumi haluaa kiinnittää huomiota lisäksi siihen, että hallituksen esityksessä halutaan poistaa velvollisuus toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien tekemiseen, mutta säilyttää velvollisuus laatia tasa-arvosuunnitelma. Jälkimmäistä väheksymättä katsomme, että varhaiskasvatuksessa suurempana haasteena on todennäköisesti enemmän yhdenvertaisuuden kuin tasa-arvon toteutumattomuus. Yhdenvertaisuussuunnitelmavelvoitteen poistaminen, ja vastaavasti tasa-arvosuunnitelmavelvoitteen jättäminen, nähdäksemme osoittaa vahvasti sen, että nykyinen hallitus ei ole tosiasiassa kiinnostunut yhdenvertaisuudesta varhaiskasvatuksessa tai laajemminkaan yhteiskunnassa.

Suomen Muslimifoorumi ry esittää, että velvollisuus toimipaikkakohtaisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseen pidetään jatkossakin velvoittavana varhaiskasvatuksessa. Tämä lisäisi perheiden ymmärrystä yhdenvertaisuudesta, edistäisi yhdenvertaisuuden toteutumista varhaiskasvatuksessa sekä ehkäisisi osaltaan yhteiskunnan eriarvoistumiskehitystä.


Helsingissä 6.8.2024 
Suomen Muslimifoorumi ry 


Lausuntomme sekä muut esitystä koskevat lausunnot voit lukea täältä: 
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=1209d169-ad56-4cdb-ae63-954097606397


Suomen Muslimifoorumi ry:n lausunto luonnoksesta valtioneuvoston toimenpideohjelmaksi rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä 

Suomen Muslimifoorumi ry. kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta valtioneuvoston toimenpideohjelmaksi rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Kiitämme myös pääministeri Orpon hallitusta siitä, että se tiedostaa syrjinnän ja rasismin olemassaolon Suomessa ja on päättänyt tehdä toimenpideohjelman asiaan puuttumiseksi.

Suomen Muslimifoorumi ry. pitää kuitenkin huolestuttavana sitä, että toimenpideohjelmassa eikä sitä edeltäneessä tiedonannossa mainita kertaakaan islamofobiaa yhtenä rasismin muotona. Tämä ilmentää nähdäksemme sitä, että hallitus ei tunnista islamofobiaa yhteiskunnalliseksi ongelmaksi ja/tai ei halua myöntää sen olemassaoloa. Toimenpideohjelmassa mainitaan muslimit vain kerran, ja sekin muiden syrjintää kokevien ryhmien yhteydessä. Myös kansanedustaja Inka Hopsu on kirjallisessa kysymyksessään KK 210/2024 vp nostanut asian esille ja tiedustellut, "miksi hallituksen rasismin torjumisen ja yhdenvertaisuuden edistämisen toimenpideohjelma ei tunnista riittävästi muslimeihin kohdistuvaa vihamielisyyttä Suomessa ja mitä hallitus aikoo tehdä islamofobian torjumiseksi?".

Islamofobia ei ole vain rasistista huutelua kadulla, vaan myös osa Suomessa esiintyvää rakenteellista syrjintää ja niin kutsuttua "salonkikelpoista" rasismia. Tästä kertoo muun muassa vuosittain julkaistava European Islamophobia Report. Suomen Muslimifoorumi ry. haluaakin muistuttaa pääministeri Orpon hallitusta siitä, että rasisminvastaisen tiedonantoon johtaneissa muutaman vuoden takaisissa, nykyisen valtiovarainministerin esittämissä rasistisissa kommenteissa oli muun muassa kyse musliminaisten kutsumisesta "mustiksi säkeiksi". Suomessa esiintyvä islamofobia on siis, kuten muissakin Euroopan maissa, yhteiskunnallinen ongelma. Se ei kuitenkaan koske vain muslimeita vaan myös henkilöitä, jotka rodullistetaan muslimeiksi ja jotka joutuvat siten islamofobisten hyökkäysten kohteiksi. Islamofobia, kuten muutkin rasismin muodot, ovat vaaraksi demokratialle sekä heikentävät yhteiskuntamme yhteenkuuluvuutta ja sosiaalista yhdenvertaisuutta.

Toimenpideohjelmassa uskontoon perustuva syrjintä ja rasismi on typistetty antisemitismiksi, ja ainoat uskontospesifit, konkreettiset toimenpiteet liittyvät tähän. Vähättelemättä lainkaan antisemitismin uhkaa ja kasvua, tulisi myös suomalaisten muslimien kokemaan syrjintään, rasismiin, vihapuheeseen ja turvallisuusuhkiin puuttua konkreettisesti. Muun muassa sisäministeriön vuonna 2021 tekemän selvityksen mukaan 69% vastanneista muslimeista kokee turvattomuutta uskonnollisten tilojen läheisyydessä. Lisäksi tuorein Suomen poliisiammattikorkeakoulun tekemä viharikosselvitys toteaa, että suurimmassa osassa uskontoon liityvissä viharikoksissa kohteena olivat muslimit.

Muslimien Suomessa kohtaamaan syrjintään voidaan puuttua poliittisin keinoin vain, jos hallitus tunnistaa sen toimenpideohjelmassaan. Eurooppalainen rasismin vastainen verkosto (European Network Against Racism) on suositellut, että islamofobia tulee tunnistaa kansallisissa rasismin vastaisissa toimenpideohjelmissa erityisenä rasismin muotona muiden rasismin muotojen, kuten antisemitismin, afrofobian, sekä romanien vastaisen rasismin joukossa. Myös EU:n rasismintorjunnan 2020-2025 toimintasuunnitelmassa muslimien kohtaama viha on tunnistettu yhdeksi rasismin muodoksi ja Euroopan komission vuonna 2023 julkaisema kansallisten rasisminvastaisten toimenpideohjelmien laadintaohjeiden tarkistuslista sisältää islamofobian/muslimien vastaisen rasismin. Suomen Muslimifoorumi ry. näkee siis tästä syystä, että tämänhetkinen hallituksen toimenpideohjelma ei ole EU-standardien mukainen. Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission (ECRI) on vuonna 2021 suositellut, että EU:n jäsenvaltiot varmistavat muslimien vastaisen rasismin torjumiseen tähtäävien toimien toteuttamisen johdonmukaisesti joko erillisessä toimenpidesuunnitelmassa tai vaihtoehtoisesti sisällytetty yleiseen rasismin vastaiseen toimintasuunnitelmaan. Pyydämmekin, että pääministeri Orpon hallitus ottaa nämä EU-tason suositukset huomioon toimenpideohjelmaa laatiessa ja sisällyttää ohjelmaan niin islamofobian kuin muidenkin rasismin muotojen vastaiset toimet.

Toimenpideohjelmassa tulisi myös ottaa huomioon, ettei islam ole uskonto, jota vain maahanmuuttajat tunnustavat, eikä islamia tulisi käsitellä vain maahanmuuton yhteydessä tai "ulkomaalaistaustaisiin" kohdistuvana etnisenä syrjintänä. Islamia harjoittavat Suomessa myös täällä syntyneet muslimit samoin kuten muita vähemmistöuskontoja, kuten juutalaisuutta, harjoittavat myös Suomessa syntyneet juutalaiset henkilöt. Eritoten tästä syystä toimenpideohjelmassa tulisi huomioida myös rasismin intersektionaalisuus, kuten etnisyyden, ihonvärin, sukupuolen ja uskonnon risteytyminen syrjintäkokemusten yhteydessä. Euroopan unionin vuonna 2018 julkaisema "Toinen Euroopan unionin vähemmistöjä ja syrjintää koskeva tutkimus. Muslimit – Poimintoja tuloksista" -raportti (EU MIDIS II) osoittaa, miten muslimien kohtaama viha ja syrjintä risteävät etnisyyteen ja ihonväriin perustuvan syrjinnän kanssa. Rasismin ja islamofobian intersektionaalisuus koskee varsinkin sellaisia suomalaisia muslimeita, jotka joutuvat rodullistetuiksi ihonvärinsä tai nimensä takia.

Toimenpideohjelman alussa sanotaan, että sen "kärkenä ovat aktiiviset ja konkreettiset toimet rasismin torjumiseksi". Valitettavasti muslimien näkökulmasta toimenpideohjelma ei tältä osin toteudu. Toimenpideohjelmassa ei ole yhtäkään nimenomaisesti muslimien yhdenvertaisuuteen tähtäävää toimenpidettä, vaikkakin toivotamme tervetulleeksi uskontokuntien kokemuksia yhdenvertaisuudesta käsittelevän selvityksen. Ohjelmaluonnoksen perusteella on kuitenkin epäselvää, mihin selvityksellä pyritään ja mitä jatkoaskelia selvityksen perusteella on suunniteltu. Tarkoitus on myös selvittää eri uskontokuntiin kuuluvien määrää, minkä merkitys on myöskin epäselvä. Akateemiset tutkimukset, kuten Suomea käsittelevät luvut julkaisussa Yearbook of Muslims in Europe, ovat osoittaneet, että muslimien määrä Suomessa on suurempi kuin viralliset tilastot uskontokuntiin kuuluvista henkilöistä antavat olettaa.

Suomen Muslimifoorumi ry. pitää hyvänä ja tärkeänä, että toimenpideohjelmaluonnoksessa kiinnitetään huomiota lapsiin ja nuoriin. Monet muslimilapset ja -nuoret kokevat jo pienestä pitäen rasistista ja islamofobista syrjintää uskontonsa perusteella. Muslimilasten ja -nuorten kohtaama syrjintä ja rasismi tulee huomioida heitä koskevissa toimenpiteissä.


Helsingissä 9.6.2024
Suomen Muslimifoorumi ry

Lausuntomme ja vastauksemme toimenpideohjelman tarkentaviin kysymyksiin:
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=9819f652-21d9-4328-944f-449964b101a1


Lähteet: 

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (2018). Toinen Euroopan unionin vähemmistöjä ja syrjintää koskeva tutkimus. https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2017-eu-minorities-survey-muslims-selected-findings_fi.pdf

European Comission (2020). Communication from the Commision to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A Union of equality : EU anti-racism action plan 2020-2025
.https://commission.europa.eu/document/download/beb25da4-e6b9-459e-89f7-bcdbd3a8f0c8_enfilename=a_union_of_equality_eu_action_plan_against_racism_2020_-2025_en.pdf

European Commission (2022). SUBGROUP ON THE NATIONAL IMPLEMENTATION OF THE 'EU ANTI-RACISM ACTION PLAN 2020-2025'. "Common guiding principles for national action plans against racism and racial discrimination". 
https://commission.europa.eu/system/files/2022-05/common_guiding_principles_for_national_action_plans_against_racism_and_racial_discrimination.pdf

European Network Against Racism (2019). Lessons for effective national anti-racism policies. National action plans against racism
https://www.enar-eu.org/wp-content/uploads/napar_lessons_for_effective_national_anti-racism_policies_final.pdf

European Network Against Racism (2024). ENAR Evaluation of Finland's National Action Plan against Racism (NAPAR) https://www.enar-eu.org/finland-napar/

Mannila. S. (2024). Syrjintä Suomessa 2020–2023: Tietoraportti. 
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165623

Rauta. J. (2023). Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2022. 
https://www.theseus.fi/handle/10024/808142

Sisäministeriö (2021). Sisäministeriön julkaisuja 2021:28. Uskonnollisten yhteisöjen tilojen turvallisuuden parantaminen. ​​
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163299

The European Commission against Racism and Intolerance, ECRI (2022). ECRI General Policy Recommendation No. 5 (revised) on preventing and combating anti-Muslim racism and discrimination. 
https://www.coe.int/en/web/european-commission-against-racism-and-intolerance/recommendation-no.5

Turk. J. (2021). Sisäministeriön julkaisuja 2021:13. Uskonnollisten yhteisöjen tiloihin kohdistuvat uhkat: Kyselyn tulokset. 
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163034



Lausunto:
Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma

Asia: VN/8757/2024

Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma

Lausunnonantajan lausunto

Ovatko toimenpiteet linjassa lapsistrategian vision "luodaan aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi" kanssa?

Osin

Miten lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman tavoitteiden toteutumista ja vaikutuksia tulisi seurata?

Suomen Muslimifoorumi ry katsoo, että toimeenpanoa tulee seurata ja arvioida toteuttamalla säännöllistä selvitystä sekä tutkimusta eri toimenpiteiden edistymisestä ja vaikutuksista. Katsomme, että lapsistrategian vaikutusten arviointiin tulee kohdentaa tieteellisen tutkimuksen resursseja.

Lapsia koskevan tietopohjan riittävyys ja käytettävyys

Päätöksenteossa tulee toteuttaa lapsivaikutusten arviointia ja tehdä poikkihallinnollista selvitystä ja monitieteellistä tutkimusta siitä, miten erilaiset toimenpiteen ja lainsäädännön muutokset vaikuttavat lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointiin sekä yhteiskunnalliseen osallisuuteen.

Lapsiin ja perheisiin liittyvään monitieteiseen tutkimukseen tulee panostaa ja käyttää resursseja laadukkaan tutkimuksen toteutukseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen sekä kansallisen lapsistrategian toteutumista tulee arvioida säännöllisellä seurannalla. Seurannassa on syytä huomioida lasten ja perheiden yksilölliset tilanteet ja taustat hyödyntämällä tutkimuksessa ja seurannassa intersektionaalisia tutkimusotteita.

Lasten yhdenvertaisuus ja eriarvoistumisen ehkäisy erityisesti haavoittuvassa asemassa ja syrjinnän vaarassa olevien lasten ja nuorten osalta

Suomen Muslimifoorumi ry:n näkemyksen mukaan lasten ja nuorten kokemukset syrjinnästä ja rasismista tulee ottaa vakavasti ja tiedostaa, että lapsuudessa koettu syrjintä vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen. Suomessa asuvat vähemmistöön kuuluvat lapset joutuvat jo pienenä huomaamaan, että he eivät asetu ns. "suomalaiseen normiin". Moniperustaista syrjintää kohtaavat erityisesti muslimitaustaiset lapset ja nuoret, joihin kohdistuu syrjintää mm. etnisyyden, ihon värin sekä uskonnon perusteella.

Lapsistrategian toimeenpano ohjelmassa mainitaan, "toimeenpanossa kiinnitetään huomiota rakenteellisen syrjinnän muotoihin", mutta toimenpiteissä ei ole tarkennettu, millaisilla keinoilla rakenteelliseen syrjintään puututaan. Mikäli halutaan aidosti edistää kaikkien lasten yhdenvertaisuutta ja ehkäistä rakenteellista syrjintää, tulee rohkeasti puhua ja puuttua kaikenlaiseen syrjintään. Suomalaisessa päätöksenteossa ei vielä toistaiseksi riittävästi tunnisteta, puututa tai haluta purkaa muslimeihin kohdistuvaa vihaa tai islamofobiaa. Tämä osaltaan mahdollistaa rakenteellista sekä arkitason muslimeihin kohdistuvaa syrjintää. Erityisen haavoittuvassa asemassa islamofobian kohdalla ovat juuri lapset ja nuoret, joihin uskontoon perustuva syrjintää kohdistuu useissa eri tilanteissa. Näistä esimerkkinä: arjessa tapahtuvat (useimmiten aikuisten toteuttamat) sanalliset uhkaukset tai jopa fyysiset hyökkäykset tai kouluissa tapahtuva henkilökunnan toiseuttava ja uskonnollistava puhe "ne muslimilapset on niin vaikeita".

Lapsistrategian toimeenpanossa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että arjen tason syrjintä peilautuu ja saa voimansa yhteiskunnan rakenteissa esiintyvistä valkoisuuteen perustuvista normatiivisista asenteista, joissa muslimit asemoidaan "toisiksi". rakenteellinen syrjintä läpi leikkaa koko yhteiskunnan ja lapsistrategian toimeenpanossa tulee kirkastaa sitä, miten ja millaisella konkretialla voidaan muuttaa normatiivista ajattelua suomalaisuudesta. Toimeenpanossa tulee kiinnittää huomiota eri aloilla työskentelevien ammattilaisten osaamisen kehittämiseen ja tarjota heille koulutusta anti-rasistisista sekä uskonto- ja kulttuuritietoisista työotteista. Koulutus antaisi ammattilaisille työkaluja tunnistaa ja purkaa rakenteissa esiintyviä syrjiviä ja rodullistavia käytäntöjä.

Esitämme Suomen Muslimifoorumissa, että lapsistrategian toimeenpanossa huomioidaan tai siihen lisätään:

1. Islamofobian eli islamin uskontoon perustuvan syrjinnän ja vihan vaikutukset lasten ja perheiden hyvinvoinnille otetaan laajalti huomioon, niitä tutkitaan ja tutkimuksen kautta kehitetään keinoja islamofobiaan puuttumiselle.

2. Osana toimenpiteitä tunnustetaan ja implementoidaan käytäntöön (esim. koulu ja lastensuojelu) lasten ja nuorten uskonnonvapaus ja oikeus harjoittaa uskoaan

3. Osallistetaan muslimiyhteisöjä ja heitä edustavia tahoja mukaan toimenpiteiden valmisteluun sekä toteutukseen

4. Edistetään eri alojen moninaisuutta ja sitä, että yhteiskunnan väestörakenteen moninaisuus näkyy erityisesti lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten representaatiossa.

5. Toteutetaan osana lapsistrategian toimenpiteitä ja eri vähemmistöryhmiin kohdistuvaa tutkimusta selvitys muslimitaustaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumisesta.

6. Turvataan lapsistrategian toimenpiteillä LOS.in mukaisesti jokaisen lapsen oikeus saada oikea-aikaista ja perheen tilanteen sekä taustan tunnistavaa ja huomioivaa tukea ja palveluita.

7. Haavoittuvassa asemassa olevien lasten saavuttamiseksi palveluiden kehittämiseen otetaan mukaan eri taustaisia perheitä, lapsia ja nuoria (mm. kokemusasiantuntijatoiminta), jotta voidaan luoda aidosti saavutettavia palveluprosesseja.

8. Lapsiin kohdistuvan monimuotoisen väkivallan torjunnan toimenpiteiden osana tulee kiinnittää huomioita ja kehittää interventioita lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan vihapuheeseen sekä vakavaan syrjintään, joka ei täytä viharikoksen tunnusmerkistöjä.

Lapsen oikeuksista ja lapsistrategiasta viestiminen sekä lapsen oikeuksien koulutukset

Katsomme, että lasten, nuorten sekä heidän perheidensä saatavilla tulee olla valtakunnallisesti laadukkaita ennaltaehkäiseviä palveluita ja näiden palveluiden saavutettavuus tulee varmistaa siten, että resursoidaan monikieliseen - ja kanavaiseen tiedotukseen. Tiedotuksessa tulee tehdä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa, jotta voidaan saavuttaa paremmin myös niitä lapsia ja perheitä, jotka ovat vaarassa jäädä tiedotuksen ulkopuolelle.

Lapsen oikeuksista tulee tarjota helposti saavutettavaa koulutusta, jonka suunnitteluun tulee osallistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita, joilla on osaamista ja tietoa kohderyhmien tarpeista ja siitä, miten koulutusta on hyvä kohdentaa.

Lasten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen

Eri taustaislle lapsille ja nuorille tulee antaa mahdollisuus tuoda äänensä kuuluville erityisesti heitä koskevassa päätöksenteossa. Yhdenvertaiseen osallistumiseen tulee tarjota kannustusta ja antaa mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi erilaisten toimenpiteiden valmisteluun matalan kynnyksen periaattein. Tätä tulee toteuttaa muun muassa osana koulutyötä, jolloin lasten tietoisuus vaikutusmahdollisuuksista lisääntyy ja samalla voidaan toteuttaa yhteiskuntakasvatusta. Kokemusasiantuntijatoiminnan mahdollistaminen myös lasten ja nuorten kohdalla erilaisten palveluiden kehittämisessä.


Muut huomiot?

Puhuttaessa haavoittuvassa asemassa olevista lapsista ja nuorista tulee painottaa, että haavoittuvuuden määrittely on tilannekohtaista (ks. lapsistrategia) eikä haavoittuvuutta voida jäsentää minkään tietyn piirteen tai olosuhteen mukaisesti. On silti ymmärrettävä, että lapset ja nuoret ovat erityisasemassa haavoittuvuuden suhteen ja siksi kaikessa lapsia ja nuoria koskevassa päätöksenteossa, linjauksissa ja heistä käytävässä puheessa on huomioitava intersektionaalinen lähestymistapa. Tämän tulee kattaa kaikki lapset ja nuoret ja erityisesti päättäjillä on vastuu siinä, miten erilaisia lapsiin ja nuoriin kytkeytyviä ilmiöitä kuvataan.

Peräänkuulutamme, että lapsistrategian toimenpiteissä tulee painokkaasti edistää sitä, ettei lapsista ja nuorista käytetä stereotyypitteleviä, rodullistavia, kulttuuristavia tai uskonnollistavia narratiiveja.


Helsingissä 26.4.2024
Suomen Muslimifoormi ry


Lisää tietoa Lapsistrategiasta: https://lapsistrategia.fi/lapsistrategia/





Suomen Muslimifoorumi ry:n kannanotto:
Ramadan ja koulutyö

Muslimit ovat aloittaneet kuukauden ajan kestävän ramadan-paaston, mikä on yksi islamin uskon pilareista. Kuukauden merkitys on muslimeille erittäin suuri ja perheissä on jo pitkään odotettu tätä tärkeää kuukautta. Ramadanin aikana paastotaan ruoasta ja juomasta aamunsarastuksen ja auringonlaskun välisenä aikana. Paastoa harjoittavat aikuiset, mutta myös murrosiän saavuttaneet kouluikäiset. Paastovelvollisuus koskee murrosikäisiä, mutta myös pienemmät lapset saattavat haluta vapaaehtoisesti harjoitella paastoamista. Alle murrosikäisten kohdalla tulee huomioida lapsen vointi. Paastoaminen ei myöskään saa aiheuttaa haittaa. Tänä vuonna paaston aika osuu kouluvuodelle, mikä osaltaan näkyy myös koulujen arjessa.

Helsingin Sanomissa (13.3.2024) julkaistiin artikkeli, jossa Helsingin kaupunki vetosi muslimiperheisiin, etteivät lapset paastoaisi koulupäivien aikana. Artikkelin mukaan paastoaminen voi häiritä koulutyötä. Helsingin kaupunki on antanut koulujen rehtoreille harkintavallan siinä, miten koulussa tiedotetaan huoltajia. Suomen Muslimifoorumi on saanut yhteydenottoja muslimivanhemmilta siitä, että heitä on lähestytty Wilma-viesteillä Helsingin sekä muiden isojen kaupunkien kouluista.

Suomen Muslimifoorumi näkee tärkeäksi sen, että ramadan-kuukausi huomioidaan Suomen kouluissa ja että kouluissa tehdään yhteistyötä muslimivanhempien sekä muslimiyhteisöjen kanssa. Tiedotus on tarpeellista molemmin puolin, jotta voidaan varmistaa lasten uskonnonvapauden, oikeuksien ja edun toteutuminen. Kiitämme kouluja, joissa tiedotus ja yhteistyö muslimivanhempien kanssa on ollut toimivaa ja rakentavaa.

Haluamme nostaa esille, että osa huoltajien saamista tiedotteista ei ole kuitenkaan ollut sisällöltään dialogia tai yhteistyötä tukevaa. Osa tiedotuksesta on ollut jopa asenteellista ja muslimilapsia toiseuttavaa. Tiedotteissa on esitetty muun muassa yleistyksiä siitä, että muslimilapset ja perheet vaativat erityisjärjestelyjä paaston aikana tai että lasten käytös olisi paaston vuoksi huonompaa. Lisäksi tiedotteissa on koulujen toimesta määritelty minkä ikäinen saa paastota ja ilmoitettu, ettei alakouluikäinen voi jättää kouluruokailua väliin. Tiedotuksessa ei ole huomioitu muslimiväestön heterogeenisyyttä eikä sitä, että myös muslimilapset ovat yksilöitä, joilla on erilaiset fyysiset ja psyykkiset valmiudet paastoamiseen. Paastoamisen ei siis voida kategorisesti määritellä olevan este koulutyölle tai lapsen oppimiselle.

Muslimilasten oikeus harjoittaa uskontoaan

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on uskonnon- ja omantunnonvapaus. Tämä koskee myös lapsia, ja vastaavasti myös YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaan sopimusvaltioiden tulee kunnioittaa lapsen oikeutta ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Paastoaminen on uskonnon harjoittamista, joka keskeisesti kuuluu uskonnonvapauteen. Mikäli kouluissa siis rajoitetaan lapsien ja nuorten oikeutta paastota, rajoitetaan samalla heidän perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa turvattua oikeutta uskonnonvapauteen.

Joidenkin koulujen lähettämissä viesteissä on yllä kerrotulla tavalla määritelty, minkä ikäinen lapsi voi paastota, mitä muita asioita paastoon kuuluu, joita lasten tulisi noudattaa (esimerkiksi hyvät käytöstavat) ja mistä lapset voisivat vaihtoehtoisesti paastota (esimerkiksi videopelit). Vaikka edellä mainitut seikat ovat totta, ei koulu sekulaarina viranomaisena voi kuitenkaan määritellä, mitä asioita muslimien uskonnon harjoittamiseen kuuluu ja mitä ei. Uskonnollisten yhteisöjen oikeus päättää omista opillisista asioistaan on osa uskonnonvapautta.

Kategorinen kielto, samoin kuin lähtökohtaisen negatiivinen suhtautuminen paastoamiseen ramadanin viettämisen muotona, ei myöskään ole omiaan edistämään muslimilasten yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjän ja tämän ylläpitämän oppilaitoksen on arvioitava, miten sen toiminta vaikuttaa eri väestöryhmiin ja miten yhdenvertaisuus muutoin toteutuu sen toiminnassa, ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Oppilaille ja heidän huoltajilleen on myös varattava mahdollisuus tulla kuulluiksi edistämistoimenpiteistä. Tosiasiallinen yhdenvertaisuus edellyttää erilaisuuden huomioimista, sekä aktiivisia, positiivisia toimenpiteitä.

Voimassa olevan opetussuunnitelman mukaan "opetus tukee oppilaiden oman kulttuuri-identiteetin rakentumista ja kasvua aktiivisiksi toimijoiksi omassa kulttuurissaan ja yhteisössään". Tähän voidaan katsoa kuuluvan myös uskonnon. Muslimilasten kulttuurista ja uskonnollista identiteettiä parhaiten tukee koulujen ja opettajien myönteinen suhtautuminen niiden lasten ja nuorten paastoon, jotka haluavat niin tehdä ja jotka ovat siihen fyysisesti kykeneviä. Ramadan on muslimiperheissä iloinen asia ja suuri, odotettu juhla, ja tämä tulisi kouluissa ottaa huomioon.


Lopuksi

Painotamme, että mikäli kouluissa herää huoli lasten hyvinvoinnista tai levottomuudesta paaston aikana, olisi ensisijaisesti syytä olla yhteydessä huoltajiin ja keskustella perheiden kanssa yhteisistä linjoista. Perheiden tehtävänä on huolehtia lasten hyvinvoinnista sekä siitä, että paastoavat murrosiän saavuttaneet lapset ja nuoret ymmärtävät paaston säännöt. Perheiden vastuulla on myös valvoa paastoa harjoittelevien alle murrosikäisten koululaisten kohdalla siitä, että paaston harjoittelu ei vaikuta lapsen hyvinvointiin tai koulutyöhön haitallisesti. Mikäli koulussa syntyy ongelmia, tulee koulun henkilöstön olla yhteydessä vanhempiin ja kertoa, millaisia ongelmia on noussut esille. Vanhempien vastuulla on käydä asiaa läpi koululaisen kanssa sekä pohtia ratkaisuja sille, että koulutyö paaston aikana sujuu ongelmitta. Mikäli kouluissa ilmenee, että lapsen hyvinvointi vaarantuu vakavasti, on koulun henkilökunnalla velvollisuus toimia tilanteessa lastensuojelulain 25 §:n mukaisesti.

Toivomme, että koulut ja vanhemmat sekä laajempi muslimiyhteisö voivat tehdä rakentavaa yhteistyötä paaston sekä muiden muslimeille merkityksellisten teemojen kohdalla ja olemme Suomen Muslimifoorumi ry:ssä tätä yhteistyötä valmiita edistämään. Kannustamme lisäksi muslimivanhempia olemaan aktiivisia koulun kanssa tehtävässä yhteistyössä, mikä sisältää esimerkiksi sen, että huoltajat omalta osaltaan ilmoittavat kouluille, mikäli lapsi paastoaa tai on poissa koulusta uskonnollisten juhlapyhien aikana. Molemminpuolinen vuoropuhelu on tärkeää, jotta voimme yhdessä edistää lasten koulutyötä ja hyvinvointia.

Helsingissä 18.3.2024
Suomen Muslimifoorumi ry


Lähteet

Helsingin sanomat (13.3.2024). Helsinki vetoaa muslimiperheisiin: lasten tulisi jättää paasto väliin koulupäivinä.
Lastensuojelulaki (2007/417)
Suomen perustuslaki (731/1999)
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 104/011/2014


Suomen Muslimifoorumin ja muiden muslimitoimijoiden yhteinen tiedote koskien moskeijakohua

Suomen Muslimifoorumi ry yhdessä muiden muslimitoimijoiden kanssa haluaa tuoda esille näkökantoja, jotka ovat nousseet esiin viimeaikaisen Ilta-Sanomien haastattelun jälkeen.

Alkuun haluamme todeta, että Suomen muslimit muodostavat monimuotoisen yhteisön, johon kuuluu noin 120 000 henkilöä. Vain pieni osa yhteisöstä, noin 20 000 henkilöä, on virallisesti rekisteröitynyt uskonnollisiin yhdyskuntiin, mutta huomattavasti suurempi määrä hyödyntää uskonnollisten yhdyskuntien ja yhteisöjen palveluita.

Tiedostamme, että yhteisöissämme on epäkohtia, joihin muslimiyhdyskunnat ja -järjestöt haluavat puuttua tukemalla muslimiyhteisön kehitystä ja rakenteellista muutosta.

Uskonnollisten yhdyskuntien toiminnasta ja rahoituksesta Suomessa

Uskonnolliset yhdyskunnat ja yhdistykset ylläpitävät kokoontumistiloja, joita käytetään monipuoliseen toimintaan, kuten rukouksiin, luentoihin, opetukseen, koulutukseen sekä vuoropuheluun muiden uskontojen edustajien kanssa. Muslimiyhdyskuntien ja -järjestöjen päätavoite on edistää keskinäistä ymmärrystä, rauhaa ja kunnioitusta kaikkia ihmisiä kohtaan. Ne tukevat muslimiyhteisön tarpeita Suomessa järjestämällä uskonnollista toimintaa, kuten perjantairukouksia, hautausjärjestelyitä, opetusta ja tapahtumia erittäin rajallisilla resursseilla.

Näitä tiloja kutsutaan myös moskeijoiksi, vaikka ne eivät ole virallisesti moskeijoiksi rekisteröityneitä tiloja, vaan rukoushuoneita. Suomessa on vain yksi varsinainen moskeija, 1940-luvulla rakennettu tila Järvenpäässä,, jonka omistaa Suomen Islam Seurakunta (tataariyhteisö). Kokoontumistilat ovat joko ostettuja tai vuokrattuja tiloja ja yleensä kokoontumistiloiksi, ei siis uskonnollisiksi tiloiksi, rekisteröityjä. Tilat soveltuvat niin uskonnon harjoittamiseen kuin muuhunkin toimintaan. Muslimien ylläpitämiä tiloja voi verrata esimerkiksi kirkkojen seurakuntataloihin.

Lehdistössä on käyty paljon keskustelua erityisesti ulkomaisesta rahoituksesta ja sen vaikutuksesta. Raha tai rahoituksen alkuperä itsessään ei vaikuta ihmisten käyttäytymiseen. Myös muslimitoimijat Suomessa ovat ja haluavat olla itsenäisiä toiminnassaan ja ovat myös kykeneviä arvioimaan kriittisesti mahdollisia ulkopuolisia vaatimuksia. Läpinäkyvyys rahoituksen suhteen on luonnollisesti tärkeää, myös moskeijoiden käyttäjille.

Valtion velvollisuutena on huolehtia siitä, että eri uskontokuntia kohdellaan yhdenvertaisesti rahoituskanavien tarkastelussa ja että jokaisen uskonnollisen yhteisön toimintamahdollisuudet turvataan.

Suomen muslimit

Haluamme korostaa, että islam on osa suomalaista yhteiskuntaa ja siitä ei voi käsitellä vain maahanmuuttajien uskontona.

Profeetta Mohammedin (rauha ja Allahin siunaus hänelle) esimerkin mukaisesti muslimin tulee aina noudattaa parhaita käytöstapoja. Muslimien tulee aina kunnioittaa toisia ihmisiä. Imaamin on oltava luotettava ja luottamuksen arvoinen henkilö, esimerkkinä muille sekä kunnioittava kaikkia kohtaan. Ihmisryhmien halventaminen ja kaikenlainen väkivalta on ristiriidassa islamin pääviestin kanssa, eivätkä tällaiseen syyllistyneiden henkilöiden tulisi toimia yhteisön johtajina.

Lopuksi haluamme todeta, että Suomen islamilaiset yhdyskunnat ja muslimijärjestöt ovat vuosikausia toimineet rauhan ja kunnioituksen edistämiseksi ja tulevat jatkamaan tätä työtä. Tulemme myös laajentamaan muslimiyhteisön sisäistä keskustelufoorumia tarkoituksenamme käsitellä muslimiyhteisön sisäisiä epäkohtia sekä laatimaan konkreettisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on puuttua näihin epäkohtiin ja tukea muslimien hyvää elämää maassamme. Olemme myös huolissamme kasvavasta islamofobiasta, joka vaikuttaa muslimien arkeen ja haluamme edistää uskonnonvapauden toteutumista Suomessa.

Rakastamme maatamme, ja yhteisönä meidän on oltava jatkossakin rohkea ja rakentava osa suomalaista kansakuntaa, joka kunnioittaa moniarvoisuutta, uskonvapautta sekä uskontojen välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä.


Helsingissä 20.9.2023

Suomen Muslimifoorumi ry




Suomen Muslimifoorumi ry:n kannanotto Gazan tilanteeseen

Suomen Muslimifoorumi ry seuraa huolestuneena ja järkyttyneenä Palestiinan, Israelin ja erityisesti Gazan tilannetta. Suremme hyökkäyksissä menehtyneitä ja vaadimme, että siviileihin kohdistuva väkivalta on päätettävä.

Siviileihin kohdistettu väkivalta ei ole hyväksyttyä missään muodossa ja islamin uskonnon periaatteiden mukaisesti viattoman ihmisen tappaminen on sama kuin olisi tappanut koko ihmiskunnan. Muslimin uskonnollinen velvollisuus on vastustaa sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta.

Konfliktien kohdalla tulee yksiselitteisesti tuomita kaikki siviiliväestöön kohdistuva brutaali väkivalta. Valitettavasti olemme saaneet viime viikkoina huomata, että palestiinalaisiin siviileihin kohdistuvaa Israelin harjoittamaa ihmisoikeuksia loukkaavaa väkivaltaa ei ole riittävissä määrin tuomittu eikä pyritty vaikuttamaan valtiotasolla hyökkäyksen pysäyttämiseen.

Olemme samaan aikaan huolestuneita sanan- ja uskonnonvapauden toteutumisesta Suomessa sekä muissa Euroopan maissa. Suomessa on palestiinalaisten siviilien puolesta esitettyjä kannanottoja ja mielenosoituksia kohtaan esitetty epäilyjä kytköksistä terrorismiin tai väkivaltaan. Näitä syytöksiä on kohdistettu erityisesti muslimeihin, joiden tavoitteena on ainoastaan nostaa siviilien hätä esille. Näillä syytöksillä on tavoitteena muslimitaustaisten aktivistien sananvapauden rajoittaminen.

Vetoamme Suomen päättäjiin, että he huomioivat Gazan konfliktissa siviilien kestämättömän hädän sekä YK:n (1967 & 1973) päätöslauselmien 242 ja 338 mukaisesti eri osapuolten oikeudet ja tukevat rauhanprosessia eivätkä vastakkainasettelua. Vetoamme päättäjiin lisäksi siinä, että he omalla toiminnallaan tukevat sananvapauden yhdenvertaista toteutumista yhteiskunnassamme.

Kannanoton loppuun toivomme jokaisen lukijan pohtivan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1986 saaneen Elie Wieselin sanoja: 

"Meidän täytyy aina valita puoli. Neutraliteetti auttaa sortajaa, eikä koskaan sorron kohdetta. Hiljaisuus rohkaisee kiduttajaa, eikä kidutettua. Joskus on puututtava. Kun ihmishenget ovat vaarassa, kun ihmisarvo on uhattuna, muuttuvat kansalliset rajat merkityksettömiksi. Aina, kun ihmisiä vainotaan etnisyyden, uskonnon tai poliittisten näkemysten vuoksi, tulee siitä paikasta ja, sillä hetkellä tulla universumin keskus"

Nyt on aika murtaa hiljaisuus ja toimia, ettei enää yksikään siviili joudu kärsimään.


Helsingissä 23.102023

Suomen Muslimifoorumi ry


Lähteet

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto (1967). Päätöslauselma 242.
Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto (1973). Päätöslauselma 338.
Wiesel. E. (1986). The Nobel prize Acceptance Speech. 



Tiedote: ME EMME VAIKENE

-mielenosoituksesta 





Suomen Muslimifoorumi ry:n edustajat osallistuivat ME EMME VAIKENE-mielenosoitukseen 3.9.2023. Haluamme tässä tekstissä analysoida mielenosoituksen tunnelmia, ajatuksiamme tapahtumasta ja yleisemmin islamofobian näkymättömyyttä. 

Mielenosoituksesta

Itse mielenosoitus oli hyvin järjestetty ja sen valmisteluissa oli hyvin seikkaperäisesti tarkasteltu tapahtuman saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Mielenosoitus oli koko perheen tapahtuma ja siinä oli huomioitu myös perheelliset. Näistä erityinen kiitos järjestäjille. 


Huomioita

Asia, mikä väen paljouden keskellä pisti silmään oli se, että mielenosoituksen osallistujat koostuivat pääosin kantaväestöstä. He, joihin rasismi ja syrjintä kohdistuu arjessa ja rakenteissa, olivat vähemmistönä mielenosoituksen kävijöissä. Huomasimme, että erityisesti muslimiväestöä näytti olevan varsin vähän paikalla. Tämä on kiintoisa huomio siitä syystä, että kesällä alkanut kuohunta sai alkunsa kirjoituksista, jotka oli kohdistettu juuri muslimivähemmistöön. 


Pohdimme Foorumissa syitä sille, etteivät muslimitaustaiset olleet paikalla ja tässä pari mahdollista selitystä: 

1) Puutteellinen monikielinen tiedotus

Oliko monikielistä tiedotusta mielenosoituksen tarkoituksesta ja tavoitteista riittävästi ja, oliko se helposti saavutettavaa? Oliko rasismia itse kohtaavilla riittävästi tietoa siitä, mitä asioita mielenosoituksella ajetaan?

2) Muslimitaustaisella väestöllä ei motivaatiota osallistua mielenosoituksiin 

Mahdollisesti muslimiväestö ei näe mielenosoituksia väylinä, joiden kautta voidaan vaikuttaa. Onko niin, ettei kiinnostusta ja tietoa vaikuttamisesta ei ole yhteisöissä riittävästi? Tarvitaanko lisää tiedotusta siitä, miten ja millä keinoin jokainen Suomessa asuva voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin? Huomiona, että mielenosoittaminen on vain yksi vaikuttamisen keinoista. 

Islamofobian pelko

Toinen seikka minkä havaitsimme itse mielenosoituksen ohjelmassa oli, ettei islamofobiaa tai ylipäänsä uskontoon perustuvaa syrjintää nostettu puheenvuoroissa tai muutenkaan tapahtumassa esille. Huolimatta siitä, että kesän alussa uuden valtiovarainministerimme Riikka Purran (ps.) vuoden 2019 julkaistussa kirjoituksessa puhuttiin nimenomaan musliminaisista "mustina säkkeinä". Tämän lisäksi kesän kuluessa julkaisivat Perussuomalaiset nuoret Tik Tok videon, jossa halveeravasti imitoitiin musliminaisten pukeutumista. 

Tämä tausta huomioiden on erikoista, ettei suuressa eri arvioiden mukaan 10 000 - 20 000 henkeä vetäneessä mielenosoituksessa nostettu lainkaan esille islamofobiaa, joka tällä hetkellä on Suomessa asuvan muslimiväestön näkökulmasta erittäin haavoittava ja perusihmisoikeuksia kaventava ilmiö. Suomen Muslimifoorumin edustajilla oli alustavan suunnitelman mukaan tarkoitus olla oma puheenvuoronsa tapahtumassa ja tuossa puheenvuorossa olisimme nostaneet esille islamofobian, mutta puheenvuoromme ei lopulta kuitenkaan toteutunut. 

Islamofobia ja muslimeihin kohdistuva vihapuhe ovat tutkimusten mukaan kasvussa. Poliisiammattikorkeakoulun  mukaan viharikokset nousivat vuonna 2021 kasvuun. Lisäksi on syytä huomata, että poliisin vuonna 2021 kirjaamissa  uskontoon tai vakaumukseen kohdistuneessa viharikosilmoituksessa (133 kpl) oli yleisimmin kohteena muslimit. Poliisin mukaan muslimeihin kohdistui yhteensä 55 viharikosta. (Rauta 2022, 62)

Islamofobia on Suomessa jäänyt kuitenkin vähäisemmälle huomiolle, sillä ilmeisesti se koetaan vielä ilmiöksi, josta ei haluta puhua. Myöskään hallituksen esittelemään ja valtioneuvoston valmistelemaan tiedonantoon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa ei islamofobia mahtunut mukaan. Siitäkään huolimatta, että muun muassa Suomen Muslimifoorumi ry korosti omassa valtioneuvostolle antamassaan lausunnossa islamofobian merkitystä Suomen muslimiväestön osallisuutta ja hyvinvointia kaventavana ilmiönä. 


Lopuksi

Miksi islamofobiaa ei haluta nostaa esille? Miksi muslimeihin heidän uskontonsa perusteella kohdistuva viha näyttää olevan ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta korostavassa valtiossamme kuitenkin sallitumpaa? 

Lyhyt analyysimme jättää paljon avoimia kysymyksiä, joihin meilläkään ei ainakaan toistaiseksi ole vastauksia. 

Suomen Muslimifoorumi ry:ssä olemme huolissamme siitä, että Suomen muslimiväestö jää ulkokentälle asioissa, jotka koskettavat heitä juurikin eniten. 

Erityisen huolissamme olemme kehityksestä, jossa islamofobian olemassaolo häivytetään näkymättömiin ja muslimeihin kohdistuvaa syrjintää pyritään selittämään muilla käsitteillä ja tekijöillä.  

Olemme myös huolissamme siitä, että muslimeita ei nähdä Suomessa toimijoina, vaan lähinnä objekteina, joiden omaa ääntä ei kuunnella vaan muut kuin muslimit puhuvat puolestamme, mutta eivät niistä asioista joita itse pidämme tärkeinä.

Ilmaan jääneet avoimet kysymykset ja huoli islamofobian kasvusta osoittavat, että jatkossa tarvitaan yhä laajemmin muslimiväestön omaa osallistumista uskontoon perustuvan syrjinnän tutkimukseen ja selvitystyöhön. Näin voidaan kartoittaa laajemmin, millaisia laaja-alaisia vaikutuksia islamofobiasta on Suomen muslimiväestölle. Tutkimusta tarvitaan myös siihen, että islamofobia nostetaan yhä laajempaan tietoisuuteen yhteiskunnan eri sektoreilla.


Helsinki, 12.9.2023

Suomen Muslimifoorumi ry


Lähteet:

Me emme vaikene (2023). Nettisivu: https://www.meemmevaikene.fi/

Rauta. J. (2022). Poliisin tietoon tullut viha­ rikollisuus Suomessa 2021. Tampere: Poliisiammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/780352/Polamk_Katsauksia_27.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Valtioneuvosto (2023). Valtioneuvoston tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. 
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165110/VN_tiedonanto_31082023.pdf?sequence=4



Suomen Muslimifoorumi ry:n lausunto hallituksen tiedonantoon

Suomen Muslimifoorumi ry:n lausunto hallituksen tiedonantoon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Lausunto on valmisteltu yhteistyössä Suomen Muslimifoorumin ja moskeijoiden komitean kanssa, joka koostuu Suomessa toimivista islamilaisista yhdyskunnista.

Suomen Muslimifoorumi haluaa lausunnossaan nostaa esille erityisesti muslimeihin kohdistuvan vihapuheen ja viharikokset sekä sen niiden vaikutukset Suomen muslimiväestön kokemuksiin rasismista ja syrjinnästä. Islamofobialla tarkoitamme Runnymere Trustin määritelmää: Islamofobia on islamin kammoa tai vihaa sekä kaikkien tai useimpien muslimien pelkoa tai inhoa (Islamophobia: a challenge for us all 1997, 2).

Yhdenvertainen Suomi -ohjelman kolme keskeisintä tavoitetta, joihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota ovat Suomen Muslimifoorumin näkökulmasta seuraavat: 1. Tunnistetaan ja puretaan yhteiskunnan eriarvoistavia rakenteita. 2. Edistetään suomalaisen työelämän monimuotoisuutta ja syrjimättömyyttä. 7. Puututaan vihapuheeseen systemaattisella toiminnalla ja yhteistyöllä.

Katsomme, että osa ohjelman toimenpiteistä on hyviä ja tukevat rasismin vastaista työtä. Toimenpiteistä eri viranomaisten kouluttaminen rasismista ja syrjinnästä sekä Olen Antirasisti.fi-sivuston materiaalit rasismin eri muotojen ymmärtämiseen ovat olleet hyödyllisiä, mutta valitettavaa on ollut Olen Antirasisti.fi-sivuston toimivien ohjeiden ja materiaalien poistaminen/saavutettavuuden heikentäminen. Tärkeää on ollut uskontoon perustuvan syrjinnän ja erityisesti islamofobian käsitteiden avaaminen. Mielestämme ohjelman toimenpiteitä ei ole riittävissä määrin juurrutettu yhteiskunnan eri sektoreille eivätkä toimenpiteet muuta syrjiviä rakenteita.

Suomen Muslimifoorumi haluaa korostaa lausunnossaan, että islamofobian esiintymiseen yhteiskunnan eri tasoilla tulee jatkossa kiinnittää laajempaa huomiota. Islamofobiaa ei ole ainoastaan ohjelmassa mainittu verkossa tapahtuva häirintä, vaan se ilmenee muslimien arjessa vihapuheena, häirintänä ja viharikoksina. Islamofobiaa ei tunnisteta eikä oteta riittävän vakavasti. Muslimeita voidaan pilkata ilman seuraamuksia. Muslimit joutuvat julkisilla paikoilla sanallisen ja jopa fyysisten hyökkäysten sekä rakenteissa ilmenevän islamvastaisuuden kohteeksi. Islamofobiaa normalisoidaan sillä, että päättävissä elimissä olevat ja vaikutusvaltaa omaavat tahot käyttävät islamofobista retoriikkaa. Tällä tavalla vihapuheesta muslimeita kohtaan tehdään sosiaalisesti hyväksyttävää yhteiskunnassa.

Vihapuheen kohteeksi joutuminen ja siihen puuttumattomuus vaikuttaa yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja yhteiskuntaan kuulumisen kokemukseen. Lisäksi tämä lisää ylisukupolvisia traumoja ja segregoi yhteiskunnasta.

Muslimit ovat osa Suomen yhteiskuntaa. Muslimiväestö on moninainen sisältäen myös täällä syntyneitä ja kasvaneita lapsia, nuoria ja aikuisia. Erityisesti lapset ja nuoret ovat haavoittuvassa asemassa islamofobian vuoksi. Muslimiväestö kohtaa moniperusteista syrjintää, joista uskontoon perustuvaa syrjintää ei huomioida. Islam uskontona nähdään Suomeen kuulumattomana eikä tunnisteta uskonnon merkitystä henkilön identiteetin rakentajana.

Suomen Muslimifoorumi ry edellyttää, että jatkossa muslimiyhteisöt ovat mukana suunnittelemassa, laatimassa ja toteuttamassa yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen liittyviä toimenpiteitä. Emme hyväksy, että muslimien asioissa konsultoidaan vain muita kuin muslimeita. Muslimiyhteisöissä on osaamista ja asiantuntijuutta, jota ei voi ohittaa, mikäli tavoitteena on yhdenvertainen yhteiskunta.

Islamofobia ja muu uskontoon perustuva syrjintä tulee nostaa esille erillisinä käsitteinä tiedonannossa ja tulevassa ohjelmassa. Yhteiskunnassa tulee kiinnittää huomiota siihen, että vihapuhetta ja islamofobiaa ei siedetä. Tätä tulee edellyttää erityisesti poliittista vaikutusvaltaa käyttäviltä henkilöiltä. Islamofobiasta, muusta uskontoperustaisesta syrjinnästä ja uskontotietoisista toimintatavoista tulee lisätä koulutusta viranomaisille ja julkisten palveluiden tuottajille. Koulutusten järjestämisessä tulee hyödyntää kyseisen uskontokunnan asiantuntijaa. Uskontoa ei tule häivyttää, sillä jokaisella on perustuslakiin perustuva oikeus harjoittaa uskontoaan.

Lopuksi nostamme esiin huolemme siitä, että Suomessa toimivia muslimijärjestöjä ei katsota toimijoiksi, jotka työskentelevät yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen Muslimifoorumi ry:n perustamisen taustalla on nimenomaan ollut näiden teemojen edistäminen Suomessa.


Helsingissä 9.8.2023
Suomen Muslimifoorumi ry


Suomen islamilaisten yhdyskuntien ja järjestöjen kannanotto 16.7.2023


LAUSUNTO LUONNOKSESTA LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA (14.1.2022)

Aluksi

Islamin sääntöjen mukainen halal-teurastus sekä juutalaisten shechita-teurastus loppuvat Suomessa, mikäli luonnos eläinten hyvinvointilaista hyväksytään sellaisenaan. Luonnoksessa esitetään, että jatkossa eläin tulisi olla tainnutettuna ennen verenlaskun aloittamista. Tämä tekisi lihasta muslimien kulutukseen kelpaamatonta. Tällä hetkellä eläinsuojelulain mukaan verenlasku on aloitettava samanaikaisesti tainnuttamisen kanssa.Siipikarjaan kuuluva eläin saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella, mutta lakiehdotuksessa tämäkin kiellettäisiin.

Suomen Muslimifoorumi ry vastustaa kyseisiä uudistuksia. Suomen Muslimifoorumi ry:n näkemyksen mukaan kaavailtu uskonnollisista syistä noudatettavan teurastustavan kielto rajoittaisi muslimien ja juutalaisten uskonnonvapautta sekä rapauttaisi näiden kahden uskonnollisen vähemmistön yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa. Kielto on eläinten hyvinvoinnin kannalta tarpeeton, sekä osoitus islamofobiasta ja yleisestä uskontovastaisuudesta. Kielto estäisi suomalaisia muslimeja nauttimasta kotimaisesta lihasta. Tämä ei ole yhdenvertaista, eettistä tai ekologista.

Lakiuudistuksen tarpeettomuus

Lakiehdotusta perustellaan Foorumin käsityksen mukaan eläinten hyvinvoinnilla. Myös islamilaisessa halal-teurastuksessa, samoin kuin eläinten kohtelussa ylipäätään, tulee huolehtia eläimen hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. Muslimit uskovat teurastuksiin liittyvien sääntöjen ja ohjeiden tulevan Jumalalta, ja ne ovat siten kaikkein oikeudenmukaisimpia. Islamilaisessa ajattelussa jokainen ihminen on vastuussa teoistaan, ja eläimiä julmasti kohteleva ihminen voi joutua teoistaan vastuuseen viimeistään Tuomiopäivänä. Eläintä tulee kohdella hyvin sen koko elämän ajan. Teurastustilassa ei tule olla muita eläimiä, käytettävä veitsi tulee pitää piilossa eläimeltä ennen teurastusta ja teurastuspaikan tulee olla puhdas verestä ennen seuraavaa teurastusta. Teurastus tapahtuu erittäin terävällä veitsellä, yhdellä viillolla.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston lausunnossa edelliseen hallituksen esitykseen eläinten hyvinvointilaiksi käydään läpi tutkimuksia liittyen juutalaisten shechita-teurastukseen ja toisaalta tainnuttamiseen ennen verenlaskua. Suomessakin käytetty tainnutus pulttipistoolilla voi epäonnistua ja aiheuttaa suurta kärsimystä eläimelle. Vastaavasti jos verenlasku aloitetaan oikeaoppisesti, on eläin nopeasti tiedoton.

Kaavailtu eläinsuojelulain muutos on myös muilta osin tarpeeton. Tällä hetkellä teurastus tehdään samanaikaisesti tainnutuksen kanssa, joten ongelmaa asian suhteen ei pitäisi olla eikä lakia näin ollen tarvetta muuttaa - ellei tarkoituksena ole nimenomaan kieltää uskonnollisista syistä ja tavalla toteutettava teurastus. Kiellon "myönteiset" merkitykset yhteiskunnan näkökulmasta ovat muiltakin osin vähäiset. On epäselvää, kuinka paljon suomalaista halal-lihaa tuotetaan, mutta Foorumin käsityksen mukaan kyse ei voi olla suurista määristä varsinkaan suhteessa muuhun tuotettuun ja teurastettuun suomalaiseen lihaan. Kyse tuntuu siis olevan enemmän periaatteellisesta asiasta.

Kieltoa ympäröivä ilmapiiri

Muslimien uskonnonharjoitukseen kohdistuvia rajoituksia ei voida irrottaa eurooppalaisesta ja suomalaisesta islamofobisesta ilmapiiristä ja kontekstista, jossa rajoituksia tehdään. Esimerkiksi Pew -tutkimuskeskuksen raportin mukaan vuosina 2007-2017 rajoitukset uskonnollisten ryhmien tai yksilöiden toimille olivat Euroopassa suurimpia suhteessa muihin tutkittuihin maantieteellisiin alueisiin. Mahdollisen kiellon henkinen vaikutus olisi muslimeille suuri, kun keskeisesti heidän uskontoonsa kuuluva asia kiellettäisiin.

Vähemmistöjen toimiin liittyy usein myös ennakkoluuloja sekä tietämättömyyttä. Länsimaissa muslimien tapoja, jotka poikkeavat valtavirrasta pidetään usein myös ongelmallisina ja barbaarisina, riippumatta siitä onko kyseisessä yhteiskunnassa muita yhtä "barbaarisia" tapoja. Suomen Muslimifoorumi ry viittaa esimerkiksi siihen, että julmien metsästysrautojen käyttö on edelleen sallittua, ja asiasta tehty kansalaisaloite on vasta edennyt eduskuntaan. Tainnutuksen kanssa samanaikaisesti tapahtuvan nopean kaulaviillon kieltäminen vaikuttaa siis kieltämättä tekopyhältä. Poliittisesti suurelta osin järjestäytymättömältä ja pieneltä vähemmistöltä, kuten muslimeilta, on helpompaa ottaa oikeuksia pois, kuin rajoittaa muita yhteiskunnassa yleisesti käytössä olevia tapoja.

Kielto huonontaisi muslimien yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa

Eurooppalaisessa oikeuskäytännössä on vastaavien kieltojen yhteydessä todettu, että muslimit ja juutalaiset voivat jatkossa hankkia lihaa ulkomailta. Tämä on totta, mutta monella suomalaiselle uskovaiselle on tärkeää syödä kotimaista lihaa, jonka alkuperään ja tuotantoon voi luottaa, sillä ulkomaisen lihan alkuperästä ja lihantuotannon eettisyydestä ei tietoa. Lisäksi on kyseenalaista, kuinka pitkään halal-lihaa on mahdollista Euroopan alueelta saada, sillä jotkut Euroopan maat ovat jo kieltäneet kokonaan halal- ja shechita-teurastuksen.

EU-lainsäädäntö tällä hetkellä myös nimenomaisesti antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden sallia uskonnollisista syistä noudatettavan teurastustavan. Suomen ei siis tarvitse sitä kieltää. Suomen ei myöskään tulisi liittyä niiden muiden Euroopan maiden joukkoon, jotka rajoittavat muslimien ja juutalaisten uskonnonvapautta näin keskeisellä tavalla.

Asiassa on myös syytä muistaa, että Suomen lainsäädännöllinen tilanne ei ole täysin verrattavissa muihin EU-maihin. Asiassa on huomioitava muun muassa perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Yhdenvertaisuuslaissa säädetään lisäksi viranomaisen velvollisuudesta edistää yhdenvertaisuutta. Kaikki edellä mainitut seikat huomioon ottaen, halal- ja shechita- teurastuksen kiellon ei millään tavalla voida katsoa edistävän suomalaisten muslimien eikä juutalaisten yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa.


Kunnioittavasti, 17.1.2022

Suomen Muslimifoorumi ry


Lähteet:

Yle 4.1.2022, Metsästysrautojen kieltämistä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan (viitattu 10.1.2022): https://yle.fi/uutiset/3-12259047

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston lausunto aikaisempaan hallituksen edistykseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2018-AK-224901.pdf

Pew-tutkimuskeskuksen raportti: https://www.pewforum.org/2019/07/15/a-closer-look-at-how-religious-restrictions-have-risen-around-the-world/


SUOMEN MUSLIMIFOORUMI RY:N KANNANOTTO ELÄINSUOJELULAIN MUUTTAMISESTA

Islamin sääntöjen mukainen halal-teurastus sekä juutalainen kosher-teurastus loppuvat Suomessa, mikäli toiveet eläinsuojelulain muutoksista menevät läpi. Voimassaolevaa eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa eläinten hyvinvointilaiksi ja mikäli lakiehdotus hyväksytään, edellytetään eläimen teurastukselta sitä, että eläin tainnutetaan ennen verenlaskun aloittamista. Tällä hetkellä eläinsuojelulain mukaan verenlasku on aloitettava samanaikaisesti tainnuttamisen kanssa. Siipikarjaan kuuluva eläin saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella.

Suomen Muslimifoorumi ry vastustaa ehdotettuja lakimuutoksia. Kyseinen lakimuutos estäisi suomalaisia muslimeja ja juutalaisia nauttimasta kotimaisesta lihasta. Artikkelissa on vedottu siihen, että lihaa voi kuitenkin hankkia ulkomailta. Tämä on totta, mutta monella uskovaiselle on tärkeää syödä kotimaista lihaa, jonka alkuperään ja tuotantoon voi luottaa. Lisäksi on kyseenalaista, kuinka pitkään halal-lihaa on mahdollista Euroopan alueelta saada, sillä jotkut Euroopan maat ovat jo kieltäneet kokonaan halal- ja kosher-teurastuksen. Lakiehdotusta perustellaan eläinten hyvinvoinnilla. Aihetta käsittelevään Maaseudun tulevaisuus -lehden artikkeliin haastatellut Suomen Islam-seurakunnan kunniapuheenjohtaja Atik Ali sekä Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik toteavat eläinten hyvinvoinnin kuuluvan uskonnolliseen teurastukseen, ja että kosher-teurastus edellyttää eläimen hyvää kohtelua koko sen elämän ajan. Myös islamilaisessa halal-teurastuksessa, samoin kuin eläinten kohtelussa ylipäätään, tulee huolehtia eläimen hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. (Linkki artikkeliin lopussa)

Muslimit uskovat teurastuksiin liittyvien sääntöjen ja ohjeiden tulevan Jumalalta, ja ne ovat siten kaikkein oikeudenmukaisimpia. Islamilaisessa ajattelussa jokainen ihminen on vastuussa teoistaan, ja eläimiä julmasti kohteleva ihminen voi joutua teoistaan vastuuseen viimeistään Tuomiopäivänä. Eläintä tulee kohdella hyvin sen koko elämän ajan. Teurastustilassa ei tule olla muita eläimiä, käytettävä veitsi tulee pitää piilossa eläimeltä ennen teurastusta ja teurastuspaikan tulee olla puhdas verestä ennen seuraavaa teurastusta. Teurastus tapahtuu erittäin terävällä veitsellä, yhdellä viillolla.

Vähemmistöjen toimintaan liittyy usein ennakkoluuloja sekä tietämättömyyttä, ja kuten Nadbornik artikkelissa toteaa, on pienten vähemmistöjen oikeuksia helpompi rajoittaa kuin enemmistön. Länsimaissa muslimien tapoja, jotka poikkeavat valtavirrasta pidetään usein myös ongelmallisina ja barbaarisina, riippumatta siitä onko kyseisessä yhteiskunnassa muita yhtä "barbaarisia" tapoja. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston lausunnossa edelliseen hallituksen esitykseen (linkki artikkelin lopussa) käydään läpi tutkimuksia liittyen juutalaisten Shechita-teurastukseen ja toisaalta tainnuttamiseen ennen verenlaskua. Suomessakin käytetty tainnutus pulttipistoolilla voi epäonnistua ja aiheuttaa suurta kärsimystä eläimelle. Vastaavasti jos verenlasku aloitetaan oikeaoppisesti, on eläin nopeasti tiedoton. Muslimien uskonnonharjoitukseen kohdistuvia rajoituksia ei voida irroittaa eurooppalaisesta ja suomalaisesta islamofobisesta ilmapiiristä ja kontekstista, jossa rajoituksia tehdään. Esimerkiksi Pew -tutkimuskeskuksen raportin (linkki alhaalla) mukaan vuosina 2007-2017 rajoitukset uskonnollisten ryhmien tai yksilöiden toimille olivat Euroopassa suurimpia suhteessa muihin tutkittuihin maantieteellisiin alueisiin.Kaavailtu eläinsuojelulain muutos on myös tarpeeton. Tällä hetkellä teurastus tehdään samanaikaisesti tainnutuksen kanssa, joten ongelmaa asian suhteen ei pitäisi olla eikä lakia näin ollen tarvetta muuttaa - ellei tarkoituksena ole nimenomaan kieltää uskonnollisista syistä ja tavalla toteutettava teurastus. Lakimuutos ei parantaisi eläinten hyvinvointia, mutta estäisi suomalaisia muslimeja ja juutalaisia saamasta kotimaista lihaa. Suomen Muslimifoorumi ry:n näkemyksen mukaan kaavailtu uskonnollisen teurastuksen kielto rajoittaa muslimien ja juutalaisten uskonnonvapautta sekä rapauttaa näiden kahden uskonnollisen vähemmistön yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa. Kielto on eläinten hyvinvoinnin kannalta tarpeeton, sekä osoitus islamofobiasta ja yleisestä uskontovastaisuudesta.


Helsingissä, 15.9.2021

Suomen Muslimifoorumi ry.


Linkki Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston lausuntoon: https://www.eduskunta.fi/.../Documents/EDK-2018-AK-224901.pdf

Linkki Pew -tutkimuskeskuksen raporttiin: https://www.pewforum.org/.../a-closer-look-at-how-religious.../

Linkki alkuperäiseen juttuun maaseudun tulevaisuudessa: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.1531965?fbclid=IwAR3E9HaIiqqLKpvud8b7dO7RL1b3NVEoEUULnYGE8fW0xAySX6fL1KSd8AY